fredag, december 04, 2009

Krossad

På Göteborgs Stadsteater rullar för tillfället pjäsen Krossad av Ailís Ní Ríains.
I ett grällt blommönstrat rum tar tre syskon tillsammans upp sin barndom till granskning; en barndom med en far som halva året agerade förtryckare och misshandlade dem och modern svårt, och halva året drog sig tillbaka för att sova.

Syskonens konversation rör alla de känslor de bär på inför den tragik de växt upp i. Med skicklighet spelar Mia Höglund Melin, Fredrik Evers och Eric Ericson upp ilska, hat, kärlek, sorg och även humor på scenen som för att hantera det de tidigare verkar ha förträngt. Genom konversationen som pendlar mellan alla dessa känslor får man en bild av en barndom i skräck, men utöver ren dialog spelar de även upp direkta scener från barndomen och det förflutna blir ytterst närvarande i nuet. Vid ett tillfälle förvandlas till exempel dottern - den yngsta i syskonskaran - till mamman som åker på rejält med stryk av pappan - här gestaltad av den yngste brodern - då hon serverar det rostade brödet i trekanter vilket han hatar. Inslaget blir parodiskt då pappan jagar mamman runt bordet men slutar på nytt i blodig skräck då slaget kommer och hon smetar lingonsylt över sitt ansikte och över scenkanten.

Bland ett myller av rekvisita som ligger i en hög på golvet rör sig de tre syskonen. Ibland bär de skoluniform och ibland yviga klänningar. Pjäsen inramas av en återkommande barnkör och diverse ljudeffekter. Måhända når pjäsen inte hela vägen fram trots skickligt skådespel och intressant upplägg, men den räcker mycket långt och är väl värd att upplevas. Fram till den 18:e december är den aktuell i Göteborg.
http://www.stadsteatern.goteborg.se/Pa-scen/Krossad/

Foto: Ola Kjelbye

Inga kommentarer: