torsdag, mars 25, 2010

I sällskap av träd - Inspiration från Nordiska akvarellmuseet

Jag kan varmt rekommendera Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Inte bara för dess innehåll utan också för dess yttre miljö. Intill ligger badbryggor, badstrand, klippor man kan klättra på och Skärhamns typiska och mycket vackra svenska skärgårdsmiljö.

För tillfället ställer den finska konstnären Elina Merenmies ut sina tuschmålningar och i introduktionsvideon förklarar hon dramatiskt hur man som konstnär "inte bara får lov att älska sina verk utan även måste förakta dem - avsky dem". Jag älskade hennes bilder mer än vad jag föraktade dem. Bilder föreställande människor med deformationer, träd och skog, ångest och mörker - allt målat i varierad stil på vackra papper med säker men ibland även barnslig hand.


Jag och Tobb blev mycket inspirerande efter besöket och efter härlig picknick på klipporna i solen, så vi köpte vackra handgjorda papper och flytande tusch i museibutiken för att ägna kvällen åt bildkonst. Jag som aldrig målat med tusch förut blev glatt överraskad av färgens egenskaper. Att arbeta med tusch kan liknas vid att jobba med vattenfärg/akvarell, men färgen är inte riktigt lika bearbetningsbar då man fört ner den på pappret. Tuschet är väldigt drygt och bara ett par droppar ger en kolsvart färg som behöver blandas med vatten för att få olika stark svärta.
Kvällens lyckade verk blev ovanstående "I sällskap av träd" som jag planerar att rama in.


http://www.akvarellmuseet.org/

Inga kommentarer: