tisdag, juni 26, 2012

Madonnas bröst - en fråga om jämställdhet



Så har hon gjort det igen. Visat brösten alltså. För hon har ju gjort det förr, även om det var några år sen sist: Nakenbilderna som ung och pank, SEX-boken i början av 90-talet samt en genomskinlig plasttopp i Sen kväll med Luuk 98.

På en konsert i Istanbul drog Madonna ner sin BH för ett par sekunder och mötte publikens tjut.
Reaktionerna lät inte vänta. Filmklippet där hon visar sin ena tutte har spridits på nätet och tusentals kommentarer och debattinlägg har talat om händelsen. De flesta är negativa skall tilläggas.

Visst är Madonnas bröstande ett sätt att få uppmärksamhet och ett sätt att tjäna pengar, men det som slagit mig är vilken enorm sexism och ageism som debatten innehåller.
Madonna är enligt de flesta "för gammal" för att visa sina bröst och man anser att "ingen är intresserad" av att titta på en sådan åldrad människas kropp.
Hela den attityen sjuder av förakt gentemot äldre och förnekar dess hela existens. En man eller kvinna på 50 eller 60 år skulle väl gladeligen klämma på Madonnas bröst om han/hon fick chansen? Och en person som är över 50 har väl lika stor rätt till sin sexualitet som en på 30? Kidsen som skriver ner Madonna tycks inte förstå att man kan fortsätta leva och älska även som gammal.
Det här handlar också om jämställdhet. Det handlar om att det är kvinnans kropp som förknippas med sex och att det är män som skall njuta av denna kvinnokropp. Dansande män med bara överkroppar förekommer hela tiden på rockkonserter. Det är inget man lyfter på ögonbrynen för och skulle aldrig skapa en sådan debatt som Madonna i ämbete av kvinna i medelåldern lyckats med.

Det hela sätter fingret på en extremt öm punkt och säger egentligen allt om hur världen fungerar i relation till kön och ålder. Det är rent utsagt vansinnigt intressant hur mycket rabalder ett kvinnobröst kan ställa till och hur mycket detta rabalder kan säga om hur människor är funtade.
Om Madonna planerar att plocka fram sitt bröst även nästa vecka på Ullevi återstår att se. Jag kommer vara där och hålla koll!

Inga kommentarer: