lördag, december 23, 2006

Årets julkort


Mina vänner, några av er har fått ett julkort av mig!
Bilden ska mana till reflektion och har ett ganska uttänkt budskap: Att allt gott inte är gott för alla, att myntet alltid har två sidor. Inte ens en sådan god sak som en god jul är fri från dåligheter.

Julen är den tid då folk konsumerar som mest. Det är runt det konsumerade - julklapparna och maten mm - man samlas i den gemenskap som antas vara syftet med julen. Men är den verkligen det? För visst är det väl klapparna alla barnen vill åt, och visst sjutton hade det klagats högljutt om det hade varit någon annan mat än julmat på bordet! I år slog den svenska julhandeln återigen rekord, denna gång har det shoppats för 5 miljarder.
Konsumtion kan i sig ha dåliga konsekvenser för de som producerar det vi handlar. I många länder lever människor under grymt dåliga arbetsförhållanden och arbetar på det sättet fram billiga produkter som förser västvärldens ökande konsumtionskrav, eller kanske ökande krav på "gemenskap". Konsumtion kan även ha negativ inverkan på en hårt pressad miljö.
Genom att konsumera gör man val, ibland kanske till och med val mellan liv och död.

Och sist men inte minst kan julen, på grund av sitt syfte till gemenskap, vara ett gissel för många ensamma människor. Självklart kan man som privatperson inte ta ansvar för alla dessa i lika stor utsträckning man kan ta ansvar för sin konsumtion, och julkortet ni fått lär knappast förändra världen. Kortet syftar till ett vända på det välpolerade myntet, vända på varan och se vart den är producerad, och skänka en tanke till de som varje år får andras gemenskap och glädje uppslängt i ansiktet utan att ha någon egen.

Allt, även julen, har fler sidor än en.


För en utökad verison av kortet, spana in den här länken:
http://groups.msn.com/Minabilderochtexter/minabilderampteckningar.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=495

2 kommentarer:

Lo sa...

bra reflektioner david, visst har det börjat att spåra ur..
Glöm inte att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton!
Kram
GOD JUL!!

D-C sa...

Karl-Bertil en bra kille!