fredag, april 10, 2009

"Annika har kommit hem"

Annika Östberg har kommit till Sverige, hon vill få sitt livstidsstraff för medhjälp till mord tidsbestämt och hon vill avtjäna resterande här och inte i USA.

En vän tog upp den svåra diskussionen med mig i telefonen; Vad kommer det sig att just Annika får så mycket medlidande av så många att flera säkert skulle säga att hennes mångåriga straff nu borde räcka, medan tex mannen som var med vid Malexandermorden inte får samma sympati?
"Är det för att hon är blond och ber snällt?!"

Frågorna är många - svaren är osäkra. Ett skäl till att man ser Annikas straff som enough är måhända att USA har så mycket hårdare straff än Sverige. Annika har suttit i över 25 år i fängelse och vi anser det vara tillräckligt, Malexandermannen har inte suttit fullt lika länge. Men frågan är då om man ens vid 25 års straff kommer att ha sympati nog för att tycka att det är tillräckligt för hans del?

Under sin tid bakom lås och bom har Annika flera gånger överklagat, velat komma till Sverige, och i rapporteringen har hennes mor funnits med vid hennes sida som den som velat ha hem Annika. Media har en förmåga att konstruera vår sinnevärld, för visst tycker vi efter all rapportering om Annika mer synd om henne än om den kallblodige mannen som deltog vid bankrånet i Malexander? Han har inte haft en mamma som gått ut i media och inte heller något "blont hår" att vifta med. Däremot har de mördade polismännens familjer berättat om sin sorg över vad de förlorat, en sorg som Malexandermördarna gjorde sig skyldiga till då de sköt sina offer på nära håll.

Fallet och jämförelsen inbegriper komplexa variabler av nationalitet, mediebevakning, historia, ideologi och kön, och att ta ställning i ett sådant virrvarr är alltid svårt. För hur mycket är en människas liv värt? Hur hårt skall den som tagit hans liv bestraffas? Juridik må vara grundläggande för samhället men dess innehåll bygger på åsikter och värderingar som vi själva varit med och skapat. Alla skall vara lika inför lagen; kvinnan med vågen har en ögonbindel, men kan det vara så att hon ibland kan se igenom den..?

Inga kommentarer: