fredag, november 16, 2007

Till lunchlådan eller kvällskrubbet

I köket puttrar grytor och pannor i jakten på den perfekta måltiden. Den där maten som är både god, billig, nyttig och snygg. Det är inte alltid så lätt! Ibland testas ens tålamod medan det andra gånger är mer avslappnat och roligt.
Dagens mattips grundar sig på tomat. Tomat är gott, tomat är ganska billigt, tomat är nyttigt och dessutom snyggt. Allt i ett!

Gör en enkel broccoligratäng genom att blanda ett till två stora paket krossade tomater med ett paket soyagrädde tillsammans med favoritkryddorna.
Bred ut färsk eller fryst broccoli i en form och häll tomatsåsen över. Gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter på 200 grader. Serveras med fördel till quinoa och en god sallad.
På de flesta quinoa-paket står det att den skall kokas på "medelvärme i 15 minuter", men det håller jag inte med om! Om du överkokar quinoan blir den till en tråkig gröt. Koka den istället på svag värme i 10 - 12 minuter, då behåller fröna sin spänst och sitt tuggmotstånd. Ha i lite smör eller olja då fröna är färdiga.
Kombinationen broccoli-quinoa passar bra för dig som är vegetarian/vegan då broccoli innehåller mycket järn som annars kan vara svårt att finna tillräckligt i en vegetarisk kost, liksom quinoa innehåller mycket protein.
Soyagrädde är en bra produkt på flera sätt. Den ger ett lika krämigt resultat till såser, gratänger, varm choklad och grytor som vanlig grädde men innehåller en mycket högre halt omättade fetter. Passar även bra till morfars kaffe men kräver omröring eftersom den skär sig i mötet med drycken.

Mitt andra mattips är en variant på ovanstående; köttbulls- och tomatlåda.
Dela vegetariska eller vanliga köttbullar på mitten, varva med hackad purjolök och stora tomatskivor i en form. Gör tomatsås enligt ovan men byt ut den krossade tomaten mot några skedar tomatpuré. Krydda såsen med vitlök, spiskummin, salt, peppar och socker eller andra favoritkryddor och häll över bullarna i formen.
En lyxvariant av vegansk gratäng har även ett lager riven soyaost på toppen, men den är tyvärr ganska dyr (ca 40 kr för en liten bit), så i studentperspektiv är det inte rimligt. Men vanlig ost går förstås bra.
Stoppa in formen i ugnen, 200 grader ca 15 minuter och servera tillsammans med färsk pasta.

Apropå soyaost, som ofta har en ganska stark smak, så är den kanon för att piffa upp vanlig nudelsoppa.
Koka ett paket med krossade nudlar i vatten med buljong, kryddor - eller om du köper snabbnudlar; den kryddpåse som medföljer. Blanda i frysta grönsaker och nån halv minut innan koktiden är slut hackad purjolök. Toppa soppan med den rivna osten och servera med varm fralla.

Smaklig spis!

4 kommentarer:

cm sa...

Men tomater är väl inte billigt? Inte färska iaf, här i Lund kostar en medellagom-stor tomat 2 kr. Det tycker jag är mkt. Men din mat på bilden ser väldans god ut, den vegetariska varianten ska nog provgöras i veckan. Tack för tomattipsen!/M

D-C sa...

cm:
2 spänn för en tomat?! Vad är det för hemsk stad du bor i? ;)

cm sa...

I know, det är urdyrt! Men nu har jag iaf skrivit ut "Blogg-Davids vegetariska recept", även om jag ikväll ska göra en massa falafel och BlackEye-böne-biffar. /M

D-C sa...

Kan ju då nämna att köttbullsreceptet eventuellt bör kompletteras med nån extra sås, som en klick yoghurt el liknande för att bli riktigt bra. Lite torftigt annars!