söndag, september 21, 2008

Forbidden kingdom

Var på bio igår och tittade på Forbidden kingdom.
Filmen inleds i storstadsmiljö där den unge Jason lever för sin Hongkong-action som han skaffar hos sin vän Old Hop i China town.
Jason beskrivs som ung och naiv och dessutom försvarslös när det tuffa killgänget börjar puckla på honom. Dessa tvingar Jason att delta i ett rån mot Hop och skjuter sedan gamlingen. Inne hos Hop finner Jason en uråldrig stav som han tar med sig. Strax därefter vaknar han upp på en annan plats i en annan tid, i det gamla Kina där hans uppdrag blir att lämna tillbaka staven till Monkey King för att landets folk skall bli kvitt den onde Warlord som nu styr och ställer med tyranni.

Filmen lämnar mycket att önska då slagsmålscenerna totalt dominerar. Visst är de många gånger häftiga, men i övrigt ser vi en film som haglar av klichéer och karaktärer vars personligheter bara förblir ytor. Man har försökt att bygga upp en story kring Jasons svaghet som under resans gång blir till styrka då han av sina nya läromästare lär sig kampsportens ädla konst (vilket även det är en kliché) liksom binder nya vänskapsband och lär sig stå upp för de gamla, men i grund och botten är sensmoralen av denna ungdomsaction att "våld löser allt". Kanske borde man inte komplicera lättsam underhållning såhär, men då den verkar rikta sig mot yngre tonåringar kan man fundera på om budskapet verkar rimligt.

Forbidden Kingdom får en tvåa av mig, mest för hissnande actionscener, en del vackra vyer och effekter som ger en gnutta ögongodis och några skratt, resten kan man hoppa över!

Inga kommentarer: