tisdag, september 23, 2008

Reportage Nutid - för Sverige i tiden!

Reportage Nutid är en nyskapande redaktion som tar upp samhällsfrågor och vassa ämnen som kräver diskussion. Redaktionen specialiserar sig på människoöden som det i filmen nedan vilken behandlar Gunnars utanförskap i ett samhälle fullt av utestängande mekanismer.
Vad krävs för att vara delaktig, hur kan man påverka sin situation och vem är det som har makten i detta avlånga land? Detta är frågor som redaktionen kommer ägna sig åt och förhoppningsvis blir det snart aktuellt med fler produktioner. Reportage Nutid arbetar frenetiskt för att nå samhällets alla hörn, även de mest osynliga, och vi ser fram emot att skildra vår omgivning lika smutsig och obehaglig som den ofta ter sig. Utan rädsla går vi emot maktstrukturerna och kämpar för de svaga som sen länge hållt sig undan.


Fot-idot tar på ytan upp en mycket ensam människas öde, men underförstått handlar filmen också om hur man ibland väljer utanförskapet. Gunnar har helt uppenbart en låda på foten som han skyller på för att inte ta tag i sitt liv, ett drag jag sett hos en del funktionshindrade personer jag arbetat med. Man har sen barnsben fått veta vilka begränsningar man har och därmed blivit förvandlad till ett handikapp. Tänk vad skönt att kunna skylla på sitt funktionhinder för att slippa städa eftersom man vet att nån annan gör det åt en! Tänk vad skönt att slippa leva eftersom livet ju faktiskt är ganska skrämmande!
I Gunnars låda döljer sig många år av osäkerhet som reflekteras i hans tomma blick, men naturligtvis får man tolka filmen på andra sätt också, det finns många aspekter av hans situation, och jag hoppas att filmen manar till både skratt och reflektion hos tittaren!


http://www.youtube.com/watch?v=1nb8_atFtQA

Inga kommentarer: