lördag, september 20, 2008

Om du vore jag...

Då skulle du vakna av väckarklockan strax efter halv sex och allra helst vilja somna om. Du är kvällsmänniska och känner dig som mest kreativ då solen gått ner, men när den knappt ens har gått upp igen diggar du inte läget utan tycker att det är lagom att gå ur sängen strax innan elva även fast du tidigare i ditt liv gärna sov till ett eller kanske två...
Du masar dig efter kanske en snoozning upp ur din röriga säng med för platt kudde och väljer att inte äta frukost hemma, det tar för låg tid. Istället sätter du på datorn och kollar maillådorna och tar dig en dusch med Gliss-schampo som du tycker gör ruffset mjukt, Laktatyd parfymfri tvål eftersom du utöver din demografism som kan klia utav bara fan har haft en del problem med huden på sistone. Som ung hade du inga problem alls med sådant utan var kärnfrisk, det är de senaste åren som gått hårt åt din kropp och du tror att en del av dina besvär är triggade av ditt trassliga psyke. Kestine är ett måste! Till fejjan tar du Vichy ansiktstvätt som är dyr men bra. Du torkar dig antagligen med en röd handduk från Ikea, den som du behövde tvätta tre gånger innan den slutade ludda, och drar på CCS-torrstiftsdeo, en billig parfym vid namn Nature och borstar till håret. Ibland har du kanske ett syfte med håret som kräver ett väldans torkade med fönen, ibland, som just idag låter du det självtorka och ruffsar runt med handen för att få lite spret däruppe. Du tycker inte om att gå ut med blött hår så det måste vara torrt och fixat innan utgång vilket gör att morgonrutinerna tar ganska lång tid.
Medan det torkar klär du på dig nåt du tycker om, ogillar du plaggen känner du dig aningens obekväm. Idag blir de jeans, huvtröja, svart kavaj och fladdrig halsduk i rostbrunt.
Du startar kaffebryggaren och brygger tre koppar kaffe, antagligen av sorten Löfbergs lila som både är ekologisk och rättvisemärkt. Det får du gott samvete av även fast du klagar en aning på priset då du handlar kaffet på lokala Willys. Du lägger ner det du placerat på köksbordet eller på tv:n i din svarta väska. Den röda väskan som du är mycket förtjust i har gått sönder men du planerar att laga den nån dag. Du kollar dig för länge i spegeln och glömmer nästan att stoppa in linserna innan du går ut.

Vid Oscars står Sofia med sin röda bil punktligt kvart i 7 och du är två minuter försenad. Du har hällt upp kaffet i en termosmugg för att spara tid och sippar på det på vägen upp till Uddevalla som tar ca 45 minuter. Du är trött, Sofia också, men ni lyssnar på radio och du irriterar dig på att radiokanalerna bara spelar samma saker hela tiden. "I kissed a girl" känns redan som hundra år. Du och Sofia pratar om den kommande arbetsdagen, hur gårkvällen var och lite om vad det snackas om på radio. Det tunas mellan Morgongängets breda göteborgsdialekt som du ogillar och Rix Morgonzoo där Sofia tycker att Tittis röst är jobbig.

Väl på praktikplatsen Äsperödskolan fyller du på din nu tomma termosmugg med hett vatten ur kaffemaskinen och stoppar i din påse med grönt te du haft med dig hemifrån. Du går sedan genom långa korridoren och låser upp Camillas kontor, dricker ditt te och äter din medhavna frukost. Du läser kanske lite i "Socionomen i skolan" och antecknar det viktigaste, du surfar runt lite på Uddevallas bredband och väntar in Camilla som inte kommer förrän kvart över 8 eftersom hon är lika morgontrött som du. Att Sofia är där redan halv åtta är för att hon gärna åker hem lite tidigare från jobbet istället för att stanna till halv fem.

Camilla kommer insläntrandes och ni hälsar och pratar om dagens planering mm. Dagen innehåller antagligen några elevsamtal som du tycker är spännande, en del möten som du tycker är tråkiga men lärorika och fika klockan halv tio i personalrummet. På fikan väljer du oftast Chocolate cream från maskinen och äter kanske en medhavd frukt. I personalrummet råder oftast en trevlig stämning och personalstyrkan har mycket att prata om. Ibland som på sistone då det hänt allvarligare saker på skolan är det snacket för dagen. För en tid sedan kom det ett stort ungdomsgäng med basebollträ efter skoltid för att spöa upp folk. Bråket avstyrdes men polis var där och du har tillsammans med dels Camilla och dels rektorerna pratat med flera av dem ni tror är inblandande. Nystande i konflikter är intressant och du häpnar över hur mycket galenskap ungdomar kan hitta på och hur mycket osäkerhet som ligger bakom.

Vid lunch äter du i matsalen bland eleverna och betalar 20 spänn för det. Maten är bra och du undrar vad barnen klagar på hos den. Men så har du ju alltid varit ett matvrak. Det är mycket lite du ogillar, kaviar är tex en av de få saker du inte tycker om. Du väljer dock en helt vegetarisk kost på hemmaplan. Det är en princip som ökar på ditt goda samvete men som du ruckar på då du äter hos andra. I matsalen får du många blickar av barnen och det tisslas och tasslas då du går runt i korridoren. Du får många hälsningar och hoppas att du utöver nyfikenhet kan bli omtyckt och respekterad på skolan. Att gå i det gamla tegelklädda huset är lite som att gå i din gamla mobbskolan och inger kanske inte världens bästa trygghet för dig, men för det mesta verkar det råda en god om än något högljudd och gapig stämning därinne och det känns okej.

Nåt som inte känns okej är din gnagande bitterhet som du känner inför att du är ensam och misslyckats med dina partners. Du försöker övertyga dig själv om att du en gång träffar rätt men kan inte undgå känslan av att inte duga, av att ha blivit lämnad. Senaste gången du blev nobbad, för ca en månad sen, var lite droppen för dig och nu kan din bitterhet poppa upp i alla möjliga sammanhang och du har ingen ork att söka efter någon ny. Du tycker att livet är orättvist och vill inte längre bo själv i din lägenhet. Det finns en viss mening som inte blir tillfredsställd av ensamheten, men rent logiskt ser du att det trots allt finns en chans även för dig, men kanske att det tar ett tag att komma dit. För just nu tycker du att dem du dejtat varit fega kräk som inte vågat säga vad de tyckt och sedan svävat bort i flyktighet.

Klockan fyra är det dags att lämna jobbet och du åker med Sofia igen. Ni är ungefär lika trötta på hemvägen som på ditvägen. Hemma igen har du antagligen ett ärende att uträtta, antingen på Konsum, Maxi eller Willys. I lyan är du snabb på att starta datorn då du blivit datorberoende och kan sitta och stirra på skärmen och chatta med folk en hel kväll utan problem om vi bortser från att ryggen tar stryk av din dåliga hållning. Annars tar du antagligen och placerar dig i din säng för att se på en film. Det tycker du är ett bra sätt att slappna av på. Du struntar ännu en gång i disken som växer sig enorm ute i köket. Till filmen dricker du en hel kanna med te. Du orkar inte göra så mycket mer efter en dag på praktik och känner dig okreativ som inte har energi nog att måla, skriva eller filma som du ju egentligen tycker är så roligt. Konst kräver kraft och du ser inte särskilt konstnärlig ut där du sitter och knapprar på din svartglänsande dator eller glor på film.

När dagen börjar närma sig sitt slut kör du med Pepsodent super fluor för tänderna då du upptäckt att den innehåller mest fluor av tankrämerna i affären, Flux munsköljning och Face protector-hudkräm i ansiktet. Du tycker aldrig att du får tillräckligt med sömn och har ibland dessutom svårt att somna vilket gör att det kanske bara blir ca fyra timmar innan den nya dagen kommer. Du går antagligen och lägger dig vid tio och under natten drömmer du att du får besök i ditt vardagsrum, att kläderna du slängt i vita fotöljen ser ut som en människa eller att det är nåt du måste göra som får dig att irra runt en stund. Inte konstgt att du är seg när klockan ringer och är trött på dagarna!

2 kommentarer:

Lo sa...

hej min söta darling, jag känner igen mig i din evighetsmaskin med tidiga mornar o att inte orka göra det man gillar! Du låter som en svensson helt enkelt!
puss

D-C sa...

Usch!