tisdag, januari 27, 2009

Australia

De senaste veckorna har filmen Australia upptagit helsidor och storannonser i tidningarna, antagligen just för att det är en storfilm. Stor på det sättet att den är lång, sprängfylld och antagligen innehåller alla de klichéer som en storfilm förväntas innehålla: Vi har ett historiskt drama, vi har den fisförnäma överklassdamen som förfäras över den manlige huvudrollens ofina sätt men som med tiden ändå blir förälskad i honom och lägger sig till med en del av hans beteenden. Vi har alla de klassiskt dramatiska separationerna som manar till tårar och det storslagna landskapet som får en att digna i biostolen.
Har vi sett det förut?
mmm...

Australia inbegriper inte bara En handling med en given början och ett givet slut utan breder ut sig mer än så. Vid ett par tillfällen då man tror att det är över händer det på nytt något dramatiskt som tar filmen i en oväntad riktning, typ att det börjar regna bomber från himlen eller liknande.
Kidman spelar överklassdam i denna rulle och beger sig till Australien för att ställa saker till rätta på den familjeägda gården där allt uppenbarligen inte är riktigt som det borde. Väl på plats finner hon sin far dödad och att någon stjäl deras boskap. Denne någon befästs snart som den onde i dramat och återvänder gång på gång för att ta ut hämnd för sina misslyckanden. Som så ofta i den här typen av filmer finns inte mycket till övers för sympati åt honom, han är helt enkelt bara ond. På gården finner vår hjältinna även en aboriginsk pojke som hon kommer riktigt nära. Pojken får uppbära ett återkommande aboriginskt tema med vackra sånger och magi som kan leda vänner genom öknar och stoppa skenande oxar ur sin galopp. Temat är vackert men innebär ytterligare en stereotyp då det är exotiserande.

Men ibland kan det vara tryggt att hänge sig åt sådant man känner igen. Australia ger trots sitt enorma tempo just den där tryggheten och inom ramen av denna storfilm ryms äventyr, humor, kärlek, underbart foto, vacker musik, en del tårfyllda ögonblick och en del bra skådespelarinsatser. Betyget landar på en fyra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hugh Jackman...
*dreglar*

/Wanda

Anonym sa...

Hugh Jackman...
*dreglar*

/Wanda

D-C sa...

Filmen innehåller en fantastisk scen då fisförnäma Kidman kikar ut ur tältet och får se Jackman hälla vatten över sin bara överkropp! ;))