onsdag, september 06, 2006

"De undermåliga skall utrotas"

Just nu läser jag Ulla Petterssons bok Socialt arbete, politik och proffesionalisering som är en historiebok om det sociala arbetets utveckling, en bok jag kan rekommendera på grund av dess enkla men tydliga språk och intressanta nedslag i hur normer, metoder och åsiker mm har förändrats över tid och hur inflytelserika personer satt sin prägel på historien och på hur man arbetar idag.

I början av 1900-talet blev Rashygien populärt (ett fenomen som antagligen har mycket äldre anor i tex kolonialismen och de normer som där fanns). Det betydde att man främst fokuserade på biologin och arvet snarare än miljön. Alltså gick det enligt det perspektivet oftast inte att bota defekten/beteendet som inte var önskvärt, så som man tänker i dag då miljön står i fokus. Man gjorde en rashiearki där den Nordiska/ariska rasen låg i topp och de utomvästerländska raserna i botten, och inom de olika raserna fanns hiearkier där man i Sverige tex ansåg att bondefolket låg högst då dem var "ryggraden" i landet, och längst ner låg de sinnesjuka eller sinnessvaga, och mellan de bästa och de sämsta fanns förstås en lång rad av fler icke önskvärda.
Man utvecklade metoder för att mäta hur pass renrasig en person var. Var man felskapt blev man kanske steriliserad för att man inte skulle kunna fortplanta sig, detta för att man var rädd att landet så småningom skulle befolkas främst av biologiskt mindervärdiga människor. Tjuvar ansågs tex ha oroliga ögon, krokig näsa och tjocka ögonbryn mm. Och ett mindre huvud tydde på ointelligens.

Läran liknar en besatthet. Tor Jacobsen som lyfte fram den i sina artiklar skrev tex:
"Genom att nära och underhålla sådana människor har samhällets hjälppolitik understundom skapat de yttre villkoren för den att föröka sig! Därmed har samhället onekligen ådragit på sig ett visst ansvar för fortplantningen av de undermåliga anlagen..." "Dylika hopplösa individer kunna till och med ha tillfälle att föröka sig..."
I boken berättas vidare att testmetoderna användes under första världskriget och att det då visade sig att 47 % av de vita värnpliktiga och 89 % av de svarta hade en "intelligensnivå motsvarande en tolvårings", och man började förstå att det var något fel på testmetoderna.

Det är skrämmande att se hur ideologiska tankeströmmar kan påverka så många människors liv på ett sådant sätt som tex rasbiologin/hygienen gjorde. Det är också skrämmande att läsa om hur nära i tiden Sveriges engagemang ligger; 1922 öppnades det Rasbiologiska institutet i Uppsala och så sent som 1934 kom steriliseringslagen.
Då nazisternas utrotning av judar mfl skedde under andra världskriget lär folk ha blivit negativt inställda till läran på grund av dess förödande konsekvenser. Men dessa tankegångar lever ändock fortfarande kvar på sina håll i samhället.

Vi bör vakta våra tungor och inte låta rasistiska tankar få djupare fäste i våra hjärnor.
Vi bör vakta väl på medmänskligheten och respekten för varandra. Dessa är samhällets verkliga grundvalar som ingen "vetenskaplig" ideologi i världen kan ersätta.

1 kommentar:

Lo sa...

låter spännande, själv håller jag på med surrealismens manifest!