tisdag, september 05, 2006

Vem är Gud?

Det måste vara lätt att leva för en person som lagt sitt liv i händerna på Guds vilja och lag. Vad man än gör - om man så än spränger turister i luften, startar krig mot terrorismen, startar heligt krig eller liknande - så kan man skylla på Gud. Det är Guds vilja att vi står här med blod på händerna! Halleluja!
Vad smidigt att kunna dra upp ett käckt litet citat från Bibeln, Koranen eller någon annan helig skrift för att rättfärdiga sina handlingar och nedtryckandet av dem som inte är önskvärda. Känslobaserade utsvävningar och missdåd ges en religiös mening.

Jag har kommit att bli väldigt kritisk mot religion de senaste åren. Tycker mig se så många människofientliga åsikter och så många våldshandlingar från religiösa grupper att jag har svårt att se till det goda i religionen som en troende nog skulle påstå att där finns. Religionen skapar mening och mål i folks liv, men detta på bekostnad av andras liv och välfärd, och så har det varit i alla tider.
Den pågående sekulariseringen och att människors tro svalnar är bra, för det betyder att vi kan lägga energi på att tro på oss själva och våra medmänniskor. Och det måste väl ändå vara ett viktigt skäl till varför folk kommer till himlen; att dem tror på och tar hand om varandra?
De heliga skrifterna är i vissa delar tillgängliga för oss, men i dess helhet, så som folk framhäver dem, är dem inte applicerbara på dagens samhälle. Dock är kanske religionen som meningsskapande praktik användbar just på grund av hur samhället ser ut. Men gott folk som planerar att gå på Guds väg i livet: gör det i så fall med omsorg och respekt för era nästa, annars är det ingenting värt!

1 kommentar:

Lo sa...

kunde inte sagt det bättre själv...