tisdag, februari 03, 2009

Maggie vaknar på balkongen

Såg denna fantastiska lilla dokumentärfilm på Svt igår och insåg att dokumentärer kring mänsklig vardag är så intressanta just för att de har ett sådant fokus på det lilla och på det enkla.
Maggie är en mycket speciell kvinna som kommer från Kenya men bor i Malmö. Med skakig kamera dokumenterar hon sin verklighet som består av svenskaundervisning, nattliv och tid i hemmet där hon inte kan sova eftersom duvorna på balkongen håller henne vaken.

Jag undrar om jag tycker om filmen just på grund av Maggies speciella personlighet och om det då handlar om ett hånande av den. I offentligheten stöts de människor ut som inte kan följa reglerna, upprätthålla de personliga och sociala gränserna. Men då ett särskilt levnadsöde tas upp i tv-rutan blir det som man vänder ryggen åt på gatan istället underhållning som får guldbaggar och för en stund får sola sig i offentlighetens ljus och applåder.
Med dessa frågor i bakhuvudet rekommenderar jag varmt att man ser filmen och samtidigt funderar över vår plats i samhället. Ta er också gärna en titt på den fina hemsidan där det bland annat finns en blogg som blivit skriven under filmens tillverkningsprocess:

http://maggievaknarpabalkongen.se/

Inga kommentarer: