onsdag, februari 27, 2008

Hållbar Kultur - hur kommer man dit?

Kulturverkstan anordnade ett trevligt seminarium med tillhörande diskussion, pub och dans på Pustervik i Göteborg igår kväll. Temat rörde hållbar kultur, och de olika grupperna presenterade sina förslag och tankar som de funnit på sina studieresor till städer i Europa. Det gavs fler frågor än svar för att gynna en debatt under kvällen, men jag undrar då om det trots allt inte krävs en del svar och jävlaranamma för att lyckas påverka. Det kanske inte räcker med att ställa frågor till politiker och övriga nyckelaktörer utan att också bli mer konkret.

Att kultur inte tagit sig längst upp på agendan beror säkert på flera olika faktorer, men en mycket viktig sådan är förstås hur starkt man lobbat för dess olika verksamheter. Man utgår alltid från sina egna intressen/åsikter då man skapar/vill påverka en politik, de som lyckas bäst i den kampen får tolkningsföreträde och mer plats i samhället. Ett tydligt exempel på det är feminismen med tillhöranade subkategorier som då man ser till innehållet på t.ex. socionomprogrammet verkligen lyckats normalisera sina tankar och göra dem allmängiltiga. Skulle någon kritisera det konstruktionistiska perspektivet skulle den personen anses vara förlegad vilket stör mig en aning, även fast jag själv i mångt och mycket tänker i de banorna. Att all kunskap skall pressas genom det rastret gör att det känns vinklat.

Kulturlivets aktörer och dess anhängare har att själva sätta igång de processer som ger dem en plats i rampljuset, och därför är det bra att man riktar strålkastarna mot området likt man gjorde igår. Dock krävs det nog att fler än de som redan har ett brinnande intresse får ta del av liknande diskussioner.

http://www.kulturverkstan.net/

1 kommentar: