söndag, augusti 03, 2008

En berättelse om kärlek och svek

Det är fantastiskt spännande att hänge sig åt film och litteratur från andra kulturer än sin egen. Man får andra typer av perspektiv och sätt att se på livet än vad man vanligen möter här hemma i tryggheten. Ibland är sättet man bygger upp dialoger och berättelser i till exempel Asien såpass väsenskilt från västerländsk kultur att det blir svårt att exakt förstå resonemangen vilket också gör filmtittandet eller bokläsandet utmanande.

Jag har precis läst klart boken Flyga drake och är mycket nöjd med min läsupplevelse. Boken är inte alls svår att förstå apropå kulturskillander, men dess kärna från Afganistan bygger på ett annorlunda sätt att leva än vad man vanligen ser i tex Sverige. Berättelsen byggs upp med fokus på heder och trofasthet med ett språk som sällan skulle användas här. Huruvida boken är verklighetstrogen eller tillgjort dramatiskt kan jag inte uttala mig om, men den är helt klart sprungen ur ett mycket vackert sätt att tänka.

Amir har som liten sin bästa vän i tjänarpojken Hassan som bor på den rika gård där han växer upp. Tillsammans flyger de drake och under en draktävling bevittnar Amir sin vän bli misshandlad och våldtagen utan att komma till undsättning. Detta svek förföljer honom sedan genom hela berättelsen och tar i vuxen ålder, då han flytt från talibanerna till USA, oväntade svängar där det han trodde han lämnat bakom sig gör sig påmint i form av ett barn som behöver hans hjälp och som också är hans egen räddning från sveket.

Även filmen verkar sevärd:
http://www.kiterunnermovie.com/

2 kommentarer:

fröken stistrup sa...

Har hört mycket om den. Ska ta tag i den snart

Lo sa...

den är rätt bra tycker jag