torsdag, juli 10, 2008

Demoner

När han går till jobbet tar han sig en extra titt mot taket i sin lägenhet innan han stänger dörren. Vad är det som han ser däruppe egentligen? En demon kanske; någon eller något som han måste ta adjö av innan han kan ge sig iväg? Nej självklart inte! Demoner finns inte! Eller...?

Jag har varit inne på det här ämnet förut men tycker att det är så intressant att jag måste få lov att skriva om det igen.

Den människa som ingen hörsel har upplever världen på ett annorlunda sätt än den hörande vilken i sin tur inte kan ana vilken sinnevärld som tex katten lever i som ju hör så otroligt mycket mer än människan. Den blinde ser världen på sitt sätt liksom våra hjärnor är konstruerade något olika från person till person. Genom dessa flödar hormoner och signalsubstanser som alla bidrar till den personliga prägel varje individ får av sin omgivning. Men för att kunna leva tillsammans har vi kommit överrens om en given bild som den riktiga vilket sker genom en kontinuerlig process där nya världsbilder accepteras liksom andra förkastas. Den bild som ligger längst ifrån den accepterade kallar vi för sjuk och dess bärare som den med en sjukdom man på olika sätt vill bota genom medicin, terapi, struktur och social gemenskap - för vad är väl mer normaliserande än att umgås med dem som sägs upprätthålla sanningen?
Då det finns en rättfärdig sanning att följa tror jag att vi alla i större eller mindre utsträckning väljer att trycka bort det som i kollektivets ögon anses vara fel. Vi socialiserar våra sinnesintryck till något som känns rimligt för fler än oss själva, annars blir vi ensamna.


Hans demoner är sanna för honom. De svävar däruppe i taket och berättar saker för honom som ingen annan i huset kan höra, kanske har de till viss del makt över honom och den makten vill vi normala bryta. Men samtidigt kan jag inte låta bli att för en kort stund fascineras av den värld som just han lever i och det faktum att den är högst verklig för honom. Visst finns det en fast och beständig värld bortom våra sinnen, men det är med dessa vi tolkar den och förlägger mening till den.

Demoner finns.

http://www.youtube.com/watch?v=bd2B6SjMh_w

Inga kommentarer: